Sommargudstjänster i Bosebo 2017

Välkommen på gudstjänst!

Bosebo kyrka, sommaren 2017

Söndag 2/7 kl 16 Domkyrkoförsamlingen (Svenska kyrkan)/St Thomas (Katolska kyrkan)

Söndag 9/7 kl 16 AdFontes (EFK) /Pingstkyrkan

Söndag 16/7 kl 16 Västerkyrkan (Equmenia)/EFS kapellet

 

Sommargudstjänster på Kulturen

Att besöka Kulturen i Lund är att resa från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Under medeltiden var Lund en kyrkostad med några få tusen invånare. Flera gånger om dagen kunde man höra klockor ringa från de 23 kyrkor och 4 kloster som fanns överallt i staden. Utbudet på gudstjänster och böneplatser var stort. I Lund utbildades också präster och predikanter som sändes ut över stora delar av Europa.

Även om antalet kyrkor och kloster inte utvecklats i samma takt som befolkningen i Lund (då skulle vi ha haft runt 400 kyrkor och ett 80 tal kloster) samlas man idag, snart 1000 år senare, fortsatt till gudstjänst i de olika kyrkorna i staden. Även idag klingar bönen och lovsången från såväl medeltida som mer nybyggda kyrkor runtom i Lund. Uråldriga sanningar återberättas för nya generationer och troende på 2000 talet söker svaret på vad det innebär att idag följa Jesus från Nasaret.

Under tre söndagar i juli flyttar några av dessa gudstjänstfirande församlingar in på Kulturen. I den gamla stavkyrkan Bosebo vill vi tillsammans peka på hur det gamla och det nya kan förenas i en varm och levande tro. Nytt för i år är att vi som församlingar i Lund valt att hjälpas åt med gudstjänsterna. Det viktiga är trots allt inte antalet kyrkor som i olika tider finns i staden utan att tron förblir närvarande i kulturen. För det samverkar vi gärna i stor enhet.

Temat för sommarens gudstjänster är bibeln, böckernas bok. Läsning av bibeltexterna har alltid varit en central del i den kristna gudstjänsten. Betoningar och tolkningar har varierat, men kärleken till skriften går inte att ta miste på. I svenska kyrkans gudstjänster t.ex. reser man sig än idag upp då evangelietexten för dagen läses. I bibeln lär vi känna kyrkans herre, Jesus Kristus. Bibeln är också en lykta som ger ljus på vandrarens stig.

Välkommen till sommarens gudstjänster på Bosebo!

 

Kristna församlingar i Lund

Tags: